Eerste week in Comalapa!

Ondertussen ben ik al enkele dagen in het mooie Guatemala. Hoog tijd om jullie op de hoogte te brengen van wat ik hier allemaal al gedaan heb.

Op maandag 6 februari vertrokken we al heel vroeg richting Zaventem want ons eerste vliegtuig naar Madrid vertrok al om 7u55. Deze vlucht viel mee, we sliepen nog wat omdat het voor ons alle drie een korte nacht was geweest. Maar dan de vlucht van Madrid naar Guatemala… Dat was wel wat anders. We keken een film (of drie), speelden spelletjes, sliepen wat,…. Maar na enkele uren was het echt wel genoeg geweest. 12 uur op een vliegtuig is echt geen aanrader, we waren dan ook heel blij toen we eindelijk aankwamen in Guatemala-Stad.

Eenmaal aangekomen in het hotel hebben we nog even contact gehad met onze familie en vrienden en kropen er dan op tijd in. Al was het weer een korte nacht aangezien we om 2u30 alweer wakker waren. Lang leve het tijdsverschil. We zijn ’s morgens al vroeg vertrokken om nog wat van Guatemala-Stad te zien want om 11u kwam de directeur van de school ons ophalen om naar ons gastgezin in Comalapa te rijden (met een tussenstop bij Mc Donalds).

 

Wij slapen met drie in hetzelfde gastgezin en ook in dezelfde kamer, dit vinden we niet erg want we amuseren ons hier wel. De rest van het huis is toch wel helemaal anders dan we gewoon zijn in België. Ik voel me soms zelfs een beetje schuldig over hoe wij thuis in België leven. Het is even wennen, maar moeilijk gaat ook. Onze familie hier is super lief! Ze doen zo hun best om ons thuis te laten voelen en ze maken ook eten dat we kennen. En ik maar stressen om dat eten hier, ik ga heel wat kilo’s bijkomen denk ik.

Op woensdag kwam Andrea, onze persoonlijke gids, ons ophalen thuis om naar school te wandelen. Dit is een tocht van ongeveer 30 minuten. En helaas pindakaas, de wegen zijn hier niet zoals in Arendonk plat. Maar pakt dat al dat bergop en bergaf wandelen wel goed is voor de billekes.

Op school werden we ontvangen als echte sterren. Iedereen wilde zwaaien, knuffelen,…. We werden ook voorgesteld voor de hele school en gingen zowel in de voor- als namiddag rond in alle klassen om iedereen te leren kennen. (Hier gaan de kinderen van de lagere school in de voormiddag naar school en de kinderen van het middelbaar komen enkel in de namiddag.) De kinderen vinden het heel gek dat wij zo wittekes zijn en dat wij een andere haarkleur hebben. Al moet ik wel zeggen dat ik al wat meer kleur heb van de zon hier.

Op school hebben we ook ons eigen bureau waar we wat kunnen werken. We helpen mee in het winkeltje tijdens de pauzes, werken aan ons Spaans en leren de andere mensen in de school wat kennen. Op vrijdag zijn we voor de eerste keer echt gaan observeren in de ‘kleuterklassen’. Ik wist vooraf dat dit niet hetzelfde is als bij ons. Hier werken de kinderen namelijk allemaal aan tafeltjes in schriftjes. Maar toch was ik erg geschrokken van de leerstof en het aanbrengen hiervan, het zal nog wat wennen zijn denk ik. We beginnen al wat te brainstormen over hoe wij onze kleuterklas willen aanpakken en wat we willen bereiken. Ik kijk er al naar uit om hiermee te beginnen.

 

Dit weekend gaan we naar een trouwfeest (van iemand die we niet kennen) en vieren we de achtste verjaardag van Katy, één van de kindjes in onze familie. We kochten voor deze gelegenheden al leuke cadeautjes. Ook op 14 februari is het hier groot feest, Sonja (de mama van Katy) is dan jarig. En op school trokken we namen om een valentijnscadeautje te kopen. Drie keer raden voor wie ik een cadeau moet kopen…

Dit verklap ik in mijn volgende blogbericht!

Dikke zoen en tot snel!

Elien